top of page
  • anoukgerritsen

Daytrip from Vienna, Genussmeile Wienerwald. 🍷🍇

Genussmeile Wienerwald, een wijnwandeling van 10-15 km in de buurt van Wenen die ieder jaar plaatsvindt in de eerste twee weekenden van september. Wij bezochten deze wandeling dit jaar en vertellen je graag, waarom je hier volgend jaar graag bij wilt zijn!

03/09/2023

 

Eerst even uitleggen wat de Genussmeile nou precies is. Deze wandeling wordt ook wel de 'langste bar ter wereld' genoemd en is gratis te bezoeken. Het is een wandelpad tussen Mödling en Bad Vöslau met talrijke wijnboeren die een kraampje plaatsen aan deze route waar je kunt genieten van wijn, cider, 'sturm' en allerlei lekkere hapjes. Er is muziek, een leuke route met veel uitzichten en gezellige mensen.


Wij bezochten deze wandeling natuurlijk met het openbare vervoer, zodat we allebei een lekker wijntje konden proeven. Met de trein ben je vanuit Wenen in ongeveer 30 minuten op het station van Bad Vöslau. Vanaf hier waren pendelbussen geregeld die je gratis naar de start van de wandeling brengen. Ideaal! Je kunt de route natuurlijk vanuit beide dorpen starten, maar wij begonnen in Bad Vöslau. We hadden van tevoren een kaartje gezien met alle kraampjes van de wijnboeren erop aangegeven. We zagen dat er aan de kant van Bad Vöslau wat minder kraampjes stonden dan aan de kant van Mödling, dus besloten de 'goede' kant op te gaan lopen haha. Rustig aan beginnen.

Ondanks dat er aan het begin van de route nog niet zoveel kraampjes stonden, was de route hier niet minder mooi. We liepen prachtig door de wijnheuvels, met uitzicht over de stad Wenen. Zelfs ons eigen huis hebben we nog gespot! 👀 En na zo'n 5 minuten kwamen we al bij de eerste kraam en vanaf daar konden we steeds het volgende kraampje horen of zien haha. Dus ze zaten heel erg dicht bij elkaar.

Even mijn liefde voor wijntjes en deze mooie omgeving vastleggen haha. 😂 Maar hoe leuk en gezellig zien deze kramen eruit! De mensen hadden echt zo hun best gedaan. We begonnen de dag met een weißen Spritzer, witte wijn gemengd met spa rood, een typisch makkelijk drankje wat veel gedronken wordt in Wenen.

We moesten ons af en toe echt inhouden om weer te gaan zitten want het zag er overal zo gezellig uit haha. Maar er moest natuurlijk ook gewandeld worden, anders werd die 10 km niets. We besloten namelijk al snel dat we voor de 10 km route gingen en niet voor de 15 haha. Er was op veel plekken muziek en we kwamen regelmatig een schlagersband tegen. Ook viel het ons op dat er zoveel verschillende mensen op af kwamen, gezinnetjes, vriendengroepen, stelletjes, jong en oud. Echt van alles. Hieronder weer een kleine sfeerimpressie.

Na wat Weißen Spritzers waren we toch ook wel nieuwsgierig geworden naar het drankje 'Sturm' dat veel werd verkocht, én gedronken. Sturm is een drank die ontstaat bij het maken van wijn. Het is geen druivensap en het is geen wijn. Het zijn de druiven die al zijn geperst en nog aan het gisten zijn. Hoe langer dat gistingsproces duurt des te hoger het percentage alcohol. Je kunt Sturm drinken van rode, witte en rosé wijn. Het drankje is een beetje troebel en ze weten niet precies hoeveel alcohol erin zit. Het proberen waard natuurlijk. Helaas hadden we hier geen foto van gemaakt, maar we hebben hem geproefd van rosé en rode wijn. Heeeel erg lekker en super zoet, erg gevaarlijk dus haha want je drinkt het als limonade, maar er zit wel alcohol in. Dus tussendoor dronken we genoeg water, genoten we van de lekkere hapjes en zetten we steeds weer wat stapjes.

Ook moest er natuurlijk even 'geshoot' worden tussen de druifjes. 📸

Na een heerlijk dagje vonden we het mooi geweest en was het tijd om weer richting Wenen te gaan. We waren inmiddels in Mödling aangekomen en vanaf hier reed er iedere 10 minuten een traktor met een wagen erachter vanaf de wandeling naar het treinstation in Mödling. Weer zo top geregeld! We stapten achterin en reden naar het station.

Wij zijn echt super enthousiast over deze wandeling. We hadden prachtig wandelweer, wat de dag natuurlijk wel leuk maakt, maar alles was echt perfect geregeld. Voldoende toiletten, de route was duidelijk aangegeven, fijne transfers vanaf de route naar de treinstations, voldoende parkeergelegenheid mocht je toch met de auto gaan en vooral geweldige kraampjes waar je lekker kon zitten en kon genieten van muziek, een mooie omgeving en allerlei lekkers. Grote kans dat je ons volgend jaar hier weer zult zien! 🥹

Ben jij nou ook nieuwsgierig geworden naar deze wandeling of juist enthousiast en wil jij hem gaan lopen? Laat het ons dan zeker even weten, dat vinden we leuk!

Wil je nog meer reisverhalen van ons lezen, check dan zeker even onze blog of instagram.


Grüßi!

Stijn en Anouk







Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page