top of page
  • anoukgerritsen

6x de natuur in rondom Wenen!

Hoe erg wij ook genieten van de fantastische binnenstad van Wenen (er is altijd wat te doen en te zien, de gebouwen zijn prachtig en je kunt op zoveel plekken lekker eten en drinken), toch gaan wij er in de weekenden graag op uit. We zijn mega blij dat we onze auto hier hebben om lekker de natuur in te gaan en de omgeving te ontdekken. Dit zijn de plekjes die we vanaf nu hebben ontdekt, en de verste plek is maar 1 uur rijden. Er zijn zoveel verschillende en prachtige natuur en wandelplekken te ontdekken hier, wij genieten ervan. Mocht je ook graag de natuur in gaan net buiten Wenen, lees dan snel verder.


Zoals je zult lezen in deze blog, is zondag toch wel onze favoriete dag om even de stad uit te gaan en de natuur in te gaan haha. In Wenen zijn alle winkels en veel restaurantjes etc. gesloten, daarom is dit de ideale dag om lekker de natuur in te gaan. Wij vinden dit ideaal en maken daar lekker gebruik van! En mocht je geen eigen auto hebben, geen probleem, want er zijn voldoende huurauto's en deelauto's beschikbaar in de stad!


1. Burg Kreuzenstein, Leobendorf

We bezochten dit kasteel in januari. Het had in de ochtend gesneeuwd in Wenen en we hadden al lekker wat door de stad gewandeld, maar hadden ook mega zin om eventjes de stad uit te gaan. We zochten op internet naar een kasteel dichtbij Wenen om in de namiddag nog eventjes te bezoeken. Dit kasteel is vanaf het centrum van Wenen 30 minuten rijden, en je rijdt vanaf het centrum naar het noorden. Het was zo mooi om met deze sneeuw door de heuvels te rijden. Echt genieten om even uit de stad te zijn. Omdat we pas aan het einde van de middag waren weg gereden waren we te laat om het slot te bezoeken, maar het was leuk om er eventjes omheen te wandelen en naar het uitzicht te kijken. Dit slot stond namelijk wat hoger de heuvels in. Ook lijkt het erop dat er hier verschillende films worden opgenomen, want overal zagen we bordjes staan met filmcrew etc. Wij vonden dit zeker een bezoekje waard!

 

2. Schlosspark Laxenburg

We bezochten dit park op een zondag waarop we niet zo goed wisten wat we nou precies moesten gaan doen. Het ene moment scheen de zon prachtig en was het heerlijk warm, een ander moment begon het heel hard te regenen haha. Op internet kwamen we Schlosspark Laxenburg tegen, 29 minuten rijden vanaf het centrum van Wenen richting het zuiden. We pakten de auto en besloten hierheen te gaan. Voordat je bij het park aankomt, rijd je door het dorpje Laxenburg, een heel netjes en schattig dorpje. Daarna kom je uit bij een (kleine) parking die toen wij aankwamen helaas al vol stond. Een klein stukje verderop kon je ook parkeren, hier mag je alleen maar 1,5 uur staan. Maar aangezien het alweer aardig donker begon te kijken buiten besloten we dat dit niet erg was omdat we toch niet te lang in het park zouden blijven. We parkeerden onze auto, betaalden 3 euro entree per persoon en liepen het park in.


In het park staat een bord met verschillende wandelroutes, wij besloten de route te lopen die van Schloss Laxenburg naar Franzenburg liep. We verbaasden ons in eerste instantie dat we entree moesten betalen voor het park, maar toen we er eenmaal doorheen liepen begrepen we het helemaal. Wat een super netjes en goed onderhouden park is dit zeg. En echt heel erg groot. Wij hebben uiteindelijk iets meer dan een uur gelopen en hebben echt nog lang niet alles van dit park gezien. Het lijkt ons super leuk om hier in de zomer eens terug te komen om heerlijk te wandelen en te picknicken, want het is hier prachtig.

 

3. Jubiläumswarte Anninger

Op een zondag in maart hadden we zin om weer lekker de stad uit te gaan en te gaan wandelen. In de middag stond er een middagje sport kijken op de planning (voetbal en formule 1 dus de hele middag binnen) daarom begonnen we de dag met een lekkere wandeling. Stijn kijkt vanaf zijn werk uit op de heuvel die we deze ochtend hadden bezocht, dus werden we nieuwsgierig naar deze heuvel en besloten we hier te gaan wandelen. We hadden deze toren gevonden dus dit leek ons een mooie bestemming.


We parkeerden onze auto in de Böhnelstraße in Gaaden, dit is 33 minuten rijden vanaf het centrum van Wenen. Vanaf hier liepen we naar de toren toe. Dit was best wel een pittige klim omhoog. Wel was de omgeving prachtig. en we liepen hier helemaal alleen, echt eventjes tot rust komen. Ook was het weer heel erg lekker, dus dat was top! Na ongeveer een uur lopen, waren we boven bij de toren. En het uitzicht vanaf hier was niet normaal. We keken uit over de stad, de bergen en zagen zelfs bergen met sneeuw! Echt wel heel er genieten dat je in de buurt zoveel mooie natuur hebt!


Dichtbij de toren zit een restaurantje waar je lekker even pauze kunt houden. Het leek een beetje op een ski-hut, heel erg gezellig. Omdat deze toren tegen een natuurpark aanligt (aan de andere kant dan waar wij vandaan kwamen) was het gezellig druk in het restaurantje met andere mensen die pauze aan het houden waren. Wij namen een andere route weer terug naar de auto en hier liepen we ongeveer 3 kwartier op. Deze route was weer terug naar beneden, dus dit ging een stuk sneller en we konden nog meer genieten van de omgeving haha. We willen hier zeker nog eens terug om ook het natuurpark aan de andere kant te ontdekken. Na deze flinke wandeling hadden we een middagje chillen wel verdient.

 

4. Neusiedler See

Afgelopen zondag was weer een zondag dat we lekker met de auto de stad uit wilden. Het was een beetje bewolkt weer, maar totaal niet koud. Dus we besloten lekker te gaan uitwaaien bij de Neusiedler See. Dit is het grootste meer van Oostenrijk, maar kampt de afgelopen jaren met het probleem dat het meer steeds verder opdroogt en er soms zelfs helemaal geen water in staat. Bizar om te geloven dat dit grote meer er misschien niet altijd meer zal zijn... Vreselijk voor de natuur en de mensen die ervan moeten leven, maar nu staat er gelukkig nog water in en gingen wij hier lekker wandelen.

We parkeerden onze auto op een parkeerplaats in de buurt van het plaatsje Podersdorf am See. Als je hierop navigeert en op het einde de bordjes naar de 'See' volgt, kom je vanzelf uit bij heel veel parkeerplekken. Vanaf hier liepen we naar het water en hebben we heerlijk een stuk gewandeld langs het water. We kwamen langs deze vuurtoren, super leuk om te zien! Ook konden we een stukje 'door' het water lopen, omdat dit stukje droog was geworden. Het uitzicht was hier echt super mooi want je hebt de bergen op de achtergrond en sommige bergen hebben zelfs nog sneeuw op de toppen.


Ik kan me voorstellen dat het in de zomer super lekker is om hier te gaan zwemmen en chillen. Rondom en op het water zijn veel mogelijkheden om leuke dingen te doen. Je kunt hier suppen, site-surfen, windsurfen, kamperen, er zijn veel speeltuinen voor kinderen en alles is super netjes onderhouden. Zelfs nu alles nog niet eens officieel geopend is.

Wij willen hier in de zomer zeker nog eens terugkomen en lekker een dagje relaxen.

 

5. Stuhleck

Een van de dingen wat wij geweldig vinden aan wonen in Oostenrijk, is dat je lekker dichtbij kunt skiën!!! We waren allebei al 5 jaar niet meer op skivakantie geweest en konden dus echt niet wachten om weer lekker de piste op te gaan. We stonden op zondag vroeg op, zodat we lekker op tijd de lift konden pakken. We parkeerden bij Stuhleck parkplatz 1, dit is 1 uur en 9 minuten rijden vanaf het centrum van Wenen. Het is een hele grote parkeerplaats, dus ruimte genoeg om te parkeren. Vanaf hier loop je heel makkelijk naar de lift waar je kaartjes kunt kopen en naar boven kunt de piste op.

Zoals je ziet op de foto's hadden we niet het meest ideale weer, het was best wel grauw en er viel veel sneeuw, maar hierdoor was de kwaliteit van de piste echt super! Het was heerlijk om weer lekker in de bergen te zijn en te skiën samen. Het is geen groot skigebied, Stuhleck heeft 26 kilometer piste, maar voor een dag is dit helemaal prima. Je betaalt 55 euro per persoon voor een dagkaart en op de berg heb je verschillende restaurantjes waar je lekker even pauze kunt houden wat kunt eten en drinken. Het was helemaal niet druk, dus dit was echt ideaal om het skiën weer goed te oefenen en lekker te genieten.

 

6. Kahlenberg en Leopoldsberg

Ook de Kahlenberg en Leopoldsberg bezochten we op zondag. Zoals je ziet op de foto's hadden we weer wisselend weer vandaag haha. In de ochtend scheen de zon lekker, dus wilden we graag de natuur in. In en rondom Wenen heb je diverse Standwanderwegen, dit zijn wandelroutes die je kunt lopen. De routes hebben verschillende afstanden, maar zijn allemaal wel wat verder en vaak ook pittiger omdat je veel moet klimmen. We besloten een stuk van een route te gaan lopen. We parkeerden onze auto op 'gratis parkplatz Kahlenberg' een parkeerplaats bij de Kahlenberg. Dit is 34 minuten rijden van het centrum van Wenen. Je kunt hier ook met het openbaar vervoer naartoe, dan duurt het alleen wel een stuk langer. We liepen eerst naar de kerk op de foto hierboven. Dit was alleen maar 5 minuten lopen haha, beetje kort voor een wandeling. Dus besloten we een grotere wandeling te gaan maken.


We liepen terug naar de auto en vanaf hier liepen we de andere kant op richting restaurant Skyline. Hier dronken we (een veel te duur) koffietje en ging de wandeling beginnen. De route liep vanaf dit punt helemaal naar beneden richting Kahlenbergerdorf aan de Donau. De route was prachtig helemaal tussen de wijngaarden door en het me een super mooi uitzicht. Wel was het echt behoorlijk stijl haha en we moeten ook nog terug naar boven weer naar de kerk. We maakten ons dus een klein beetje zorgen om de terugweg haha.

Een maal aangekomen bij de Donau, ging de klim omhoog beginnen. De route begon met een enorm stijle slingerweg naar boven, dit was echt behoorlijk pittig en we moesten regelmatig even stoppen om op adem te komen. We hadden natuurlijk ook weer totaal geen sportkleding aan en een veel te warme jas. 😂

Uiteindelijk kwamen we 2 uur en 15 minuten later weer terug aan bij onze auto. Het was een pittige wandeling haha, maar wel echt super mooi! Het lijkt ons ook super leuk om hier in de zomer nog eens terug te komen wanneer alle wijnhuizen open zijn onderweg en we lekker een wijntje kunnen drinken op de berg. Je hebt rondom wenen veel van deze mooie wijnheuvels, dus we hebben nog genoeg te klimmen en ontdekken haha.


Deze route was trouwens een stukje van Stadwanderweg 1. We hebben ongeveer de helft van deze wandeling gelopen, de volledige wandeling heeft nog een extra lus in het dal en duurt 3,5 tot 4 uur. Wellicht voor een volgende keer.

 

Hopelijk heb je wat inspiratie gekregen voor uitstapjes vanaf Wenen, wanneer je net zoals wij ook even behoefte hebt aan natuur en rust! 🙂🌳


Volg ons op instagram: @anoukgerritsenn voor een kijkje in ons dagelijkse leven en @daktentventure voor onze daktent avonturen. En mocht je vragen hebben of nog meer tips, mag je ons altijd een berichtje sturen!


Dankjewel voor het lezen!


Liefs, Anouk

45 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page