Wij kregen een berichtje van de website www.daktent.nl of wij een blog wilden schrijven voor op hun pagina met onze ervaringen over onze daktent. Daar zeiden we natuurlijk meteen 'JA' tegen, want wij zijn meega enthousiast over onze daktent én schrijven graag blogs dus helemaal leuk! En nu we die blog toch eenmaal geschreven hebben, kunnen we hem natuurlijk net zo goed meteen delen op onze eigen pagina!
Vanuit www.daktent.nl stelden ze ons een aantal vragen:
- Wat zijn de voordelen van een daktent?
- Wat zijn de nadelen van een daktent?
- Wat zijn onze tips voor andere Daktent kampeerders?
- Waar zijn wij met onze daktent naartoe geweest en wat waren de mooiste plekjes daar?
Maar eerste even om te beginnen, waarom hebben wij gekozen voor een daktent? Voorheen sliepen wij altijd in hotels of appartementen, maar we merkten dat de mooiste plekjes om te slapen toch echt buiten in de natuur zijn. Dus verdiepten we ons in de mogelijkheden om te kamperen en al snel kwamen we uit bij een daktent. Dit leek ons de perfecte manier om de reis door de Balkan, die we tussendoor al aan het plannen waren, te gaan maken.
We reden naar Baarn voor een bezoekje aan de winkel van Daktent.nl om te kijken welke verschillende daktenten er allemaal zijn en welke bij ons zou passen. Hier werden we super vriendelijk geholpen en werden meteen verliefd op de Sheepie Yuna 160. Deze is perfect voor ons en we zijn er inmiddels al een jaar trotse eigenaar van!
Wat zijn voor ons de voordelen van een daktent?
Het belangrijkste voordeel is toch wel dat deze tent heel snel is opgezet. We hebben voor de grap zelfs een keer een timer gezet en binnen 3,5 minuut is de tent opgezet en klaar om te kunnen slapen! Anouk vindt het altijd leuk om de tent nog gezellig aan te kleden met lampjes, een kleedje etc., dus dan duurt het wel ietsjes langer haha. Het matras en de dekens blijven in de tent liggen als deze is ingeklapt, heel fijn want dat scheelt enorm veel ruimte in de auto.
Daarmee komen we gelijk bij het tweede voordeel. Je hebt de tent niet in je auto liggen. Heel erg fijn als je een nacht regen hebt gehad of op een modderige plek hebt gestaan. De tent wordt niet vies aan de onderkant en als de tent nat is heb je deze niet in je auto liggen. En het scheelt natuurlijk heel erg veel ruimte in de auto.
Verder vinden wij het comfort van de tent heel erg fijn. Wij hebben de Yuna Sheepie 160, en het bed is echt enorm groot. Je slaapt boven op je auto waardoor je lekker hoog ligt. Je hebt een ontzettend mooi uitzicht wat echt geweldig wakker worden is! Ga je in de zomer kamperen, dan is het heel erg fijn dat alle zijkanten van de tent opengeritst kunnen worden. Wanneer de zon op je tent staat te branden, kun je lekker alle zijwanden openmaken en waait het heerlijk door waardoor je nog wat langer kunt slapen óf juist kunt genieten van het uitzicht aan alle kanten. Omdat je hoger ligt kunnen andere mensen ook niet zo gemakkelijk de tent in kijken.
Daarnaast vinden wij het heerlijk om veel buiten te leven. Lekker buiten ontbijten, koken, koffietjes maken etc. Dit is natuurlijk vooral in de zomer erg fijn.
Ook vinden wij het een voordeel dat je tijdens het rijden het comfort hebt van je eigen auto. Goede stoelen, lekker airco en je auto heb je al verzekerd etc., dat scheelt weer geld ten opzichte van bijvoorbeeld een campervan.
Wat vinden wij de nadelen van een Daktent?
Wij hebben nog niet heel veel nadelen van de tent ervaren, maar tijdens onze reis hebben we een paar dagen en nachten regen gehad. Dan is de tent wel iets minder comfortabel. Omdat je niet echt iets hebt waar je in kunt zitten, moet je even zoeken waar je kunt koken etc. als het regent. Wel hebben wij een luifel bij de tent gekocht, zodat we droog zouden kunnen zitten. We moeten alleen nog even uitvogelen hoe deze werkt, dus we hebben deze nog niet gebruikt en zijn bij regenachtige avonden lekker vroeg naar bed gegaan.
Ook is het een nadeel dat je je auto niet kunt gebruiken als je eenmaal staat. De mooiste plekken om te kamperen liggen vaak verder van de bewoonde wereld (supermarkten, restaurantjes etc.) af. Zorg er dus voor dat je onderweg al even je boodschappen doet of neem net zoals wij fietsen mee, zodat je, als je eenmaal op een camping staat, je toch nog even boodschapjes zou kunnen doen.
Wat zijn onze tips voor Daktent kampeerders?
Waar wij het meest blij mee waren deze zomer, waren onze fietsen! Wij hebben allebei een mountainbike meegenomen, zodat we ons lekker vrij konden bewegen, terwijl onze tent uitgeklapt op de camping stond. Niet alleen is het praktisch, het is ook echt geweldig mooi om de omgeving te verkennen op de fiets én je bent meteen sportief bezig, waardoor je ’s avonds lekker een wijntje of biertje kunt drinken. ;)
Wat wij ook erg handig vinden is een klein campingkacheltje. Wij hebben er eentje op stroom en hebben deze best veel gebruikt. Wanneer je vroeg in het seizoen gaat kamperen of bijvoorbeeld wat hoger in de bergen, kan het ’s avonds en ’s nachts best wel afkoelen. Het is lekker om dan eventjes het kacheltje aan te kunnen hebben om de ergste kou uit de tent te halen. Tijdens het slapen deden wij deze wel weer uit, dat leek ons het veiligst.
Zorg ervoor dat je je auto netjes houdt. Tijdens een langere roadtrip leef je uit je auto en dit kan snel een chaos worden. Vooral Anouk kan daar niet zo goed tegen haha. Wij hebben kratten en reistassen gekocht om onze spullen in op te bergen. Zo blijven alle spulletjes netjes bij elkaar en past het ook goed in de auto allemaal.
Tot slot kunnen wij de apps Park4night en Maps.me aanraden. Park4night hebben wij heel veel gebruikt voor het vinden van de meest geweldige campings en plekjes om te overnachten. Voor een klein bedrag kun je de betaalde versie aanschaffen en deze vinden wij heel erg fijn. Je kunt filteren op het type camping je graag wil, je kunt je favoriete plekjes opslaan en je kunt de app ook linken aan Maps.me waardoor je direct kunt navigeren naar de camping. Maps.me gebruik je vooral in de landen waar je 4G internet niet werkt (zoals bijvoorbeeld in Bosnië en Noord-Macedonië). Zorg ervoor dat je van tevoren de kaarten van de landen waar je naartoe gaat hebt gedownload en dan kun je deze offline gebruiken.
Waar zijn wij met onze daktent naartoe geweest en wat waren de mooiste plekjes daar?
Wij hebben afgelopen zomer een roadtrip van 4 weken door de Balkan gemaakt. We hebben de landen Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië bezocht. We hebben niets geboekt en zijn lekker gaan rijden. Een fantastisch gevoel van vrijheid en zeker een reis om nooit meer te vergeten. We vonden het zo bijzonder om mee te maken hoe vriendelijk en gastvrij de mensen zijn in de Balkan. We werden overal super warm welkom geheten, hebben regelmatig heerlijk fruit, koffie, biertjes en ander lekkers ontvangen en de mensen lieten ons graag zien wat mooie plekjes in de buurt zijn om te verkennen.
Dit zijn de beste plekjes (volgens ons) om te overnachten in de verschillende landen.
Bosnië en Herzegovina:
Franjusic camping apartment: RG4J+RF6, Ripci. Een prachtige camping aan het Ramsko Jezero. Hele lieve eigenaresse die je ontvangt met een biertje en ‘s morgens wakker maakt met koffie en zelfgemaakte pannenkoeken.
Autocamp Blagaj: 7V5H+4Q Kosor. Een camping heel dicht bij de stad Mostar. Leuke camping aan een riviertje waar je wordt ontvangen met lekkere koude drankjes, taart en een mega schaal fruit. De mensen zijn zo lief en de locatie is perfect voor een dagje Mostar.
Montenegro:
Aquarius Camp: M244+P6 Danilovgrad. Een kleine camping eigenlijk in de tuin van de eigenaar. De camping ligt aan een geweldig mooi riviertje met super helder water. Goede plek om vanuit hier het Ostrog klooster te bezoeken.
Camp Virpazar: 63PR+2V Virpazar. Een camping dichtbij het prachtige meer van Shkoder. De zoon van de eigenaar heeft een boot en biedt (tegen betaling) een boottocht aan over dit meer. Zeker een aanrader.
Noord Macedonië:
Camping Rino 2: 5M42+98 Struga. Deze camping ligt direct aan het meer van Ohrid. Een lieve eigenaar die je ontvangt met verse espresso en rakija (heerlijk om 10 uur ’s morgens haha). Op fietsafstand van het stadje Struga en de eigenaar kan een taxi regelen om het stadje Ohrid te bezoeken.
Albanië:
Ksamil Caravan Camping: Q2H4+78 Ksamil. Perfecte camping in het zuidelijke Ksamil. Je wordt ontvangen door de super lieve eigenaresse met ijskoffie en koekjes. Je kunt hier gebruik maken van de keuken, wasmachines en koelkasten. Op de fiets kun je hier makkelijk naar de prachtige witte stranden en je kunt het Butrint national park bezoeken. Als je van mossels houdt, raden wij een bezoekje aan The Mussel Hause ook zeker aan.
Verder raden wij aan om in de grotere steden, tijdens je roadtrip door de Balkan, een free walking tour te doen. Wij hebben dit gedaan in Mostar, Berat en Tirana en vonden dit een hele toffe manier om de stad te leren kennen, maar kregen ook erg veel achtergrondinformatie over het land en de geschiedenis van het land te horen. Wij vonden dit echt een hele bijzondere en mooie aanvulling op onze reis.
Volg onze instagram @daktentventure voor nog veel meer daktentinspiratie! En volg @anoukgerritsenn op instagram voor onze dagelijkse bezigheden en andere reisinspiratie.
Hebben jullie nog meer vragen of willen jullie graag nog meer weten over het reizen met een daktent, dan mogen jullie ons altijd een DM sturen via Instagram, vinden we leuk! 😁
Veel liefs, Stijn en Anouk
Comments